icopal-istorija

Istorija grupacije Icopal

jens-villadsen-smallIcopal je osnovan 1876 godine od strane g. Jens Villadsena, koji se specijalizovao u popravci izolacije krovova na bazi katrana i cinka. U početku, za popravku je koristio tečni katran, ali nije bio zadovoljan postignutim rezultatom. Želeo je da nađe način koje će omogućiti brži, lakši, i trajniji način hidroizolacije krova. Rešenje je razvio 1894. godine kada je patentirao krovni pokrivač "Dansk Tagpixtjære", kartonski uložak, premazan tečnim vrućim bitumenom.

Jens Villadsenov sin, Christian Villadsen, registrovao je 1907. godine Icopal kao trgovinsku marku. Ime je inspirisano od Actečke reči "copal", što u prevodu znači "smola".

icopal-patent-small

Daljim razvojem, firma Icopal prerasta u grupaciju, i 1995. godine cela grupacija dobija zajedničko ime Icopal a/s. Razvoj kompanije je bio izrazit u poslednjih 15 godina. Godine 1989. Icopal završava svoju najveću akviziciju, postavši vlasnik Francuske kompanije "Siplast S.A.", zajedno sa svim njenim predstavništvima. Daljim pripajanjem nekoliko velikih kompanija za proizvodnju izolacionih materijala, zaključno sa 2000. godinom, Icopal osigurava značajno pristustvo na tržištima centralne Evrope.

Pri kraju jula 2007., Icopal je prodat investicionom fondu Investcorp.

  

 

KRATAK ISTORIJAT GRUPACIJE ICOPAL

1876  Osnivanje firme Icopal od strane Jens Villadsena 
1894  Patentiran je novi proizvod "Dansk Tagpixtjære"
1907  Icopal je registrovan kao trgovinska marka (zaštićeno ime)
1958  Počela proizvodnja bitumenskih traka sa uloškom od staklene tkanine i staklenog voala
1969  Počela proizvodnja SBS modifikovanih bitumenskih hidroizolacionih membrana
1989  Icopal postaje vlasnik francuske korporacije "Siplast s.a."
1990  Icopal postaje vlasnik britanskih kompanija "Anderson Waterproofing td", "Vulcanite" i "Callenders", kao i belgijske kompanije "Polytuil" 
1995  Icopal a/s postaje zajedničko ime čitave grupacije
2007  Investicioni fond "Ivestcorp" postaje većinski vlasnik grupacije Icopal
2010  Austrijska fabrika "Villas Austria Gmbh" postaje deo grupacije Icopal
2012

 Villas osniva firmu u Srbiji, pod nazivom "Icopal d.o.o."  kao zvaničnog i generalnog prestavnika grupacije ICOPAL za područje Srbije i regiona.

 

  kontakt_131

  Kontaktirajte nas

  Tel/Fax:

  +381 (0)11 713 87 68

  e-mail:

  icopaldoo@gmail.com

  podloga